
E-FATURA LİMİTLERİ ve Bilinmesi gerekenler
e-fatura limitleri herkez’in beklediği gibi yıllık 5 milyon bandı ciro yapan firmalar olarak belirlendi.
Fakat e-fatura limitleri 5 milyon dışında ekstra olarak kesin ve netliğe kavuşan en can alıcı nokta her firmanın artık e-fatura mükellefi olma durumunun zorunlu hale geldiğidir.

E-Fatura Limitleri
Güncelleme ile özellikle belirtmemiz gereken en önemli can alıcı nokta şudur : 5bin ( Milyon değil ) Tl e-fatura mükellefine fatura evrağı kestiniz = kesinlikle e-fatur amükellefi GİB tarafından oluyorsunuz.
Yada 30bin TL fatura matbu form kesiyorsunuz = kesinlikle e-fatura mükellefisiniz.
Sebepleri : E-Arşiv ile saklama zorunluluğu doğuyor ve e-arşiv kullanan firmalar otomatik olarak zaten e-fatura mükellefi oluyorlar.
E-Fatura Geçişi Yapılması gerekenler :
- Mali mühür talebi
- İyi bir ticari yazılım ( mümkünse entegratör olan yazılım )
- Paradan kaçmadan bu işlerin yapılması
- Entegratör bir firma belirlenmesi
- Mali mühürün evrak olarak tanıtılması
- E-Defter gönderecek olan kurumsal bir firma ile anlaşmak
Mali yükümlülük evrak başına hatalı durumda evrak düzeltme olarak yapılıyor, fakat bu da kesilen fatura evrağının bedeline göre değişmekte.
O nedenle ciddi ve kurumsal bir firma ile anlaşarak e-fatura limitlerine giren firmalar kesinlikle E-Defterlerini her ay yollamak durumundadır.
Bu yükmlülüğün gününde yapılmaması 20bin tl cezai işleme tabidir.
5.000 TL GİBİ ANLAYIŞ YANIŞLIĞI VE NEDEN E-FATURADASINIZ BİR KAÇ BİLGİ ;
- 5.000 TL görünen limit sadece e fatura mükelleflerini kapsıyor bizi ilgilendirmiyor düşüncesinde olan firmalar kesinlikle yanlışlar. Tam tersine e-fatura ve e-arşiv olmayan tüm mükellefler de konu ile ilgili durumdalar.
- 5.000 TL limitini aşan ve e-fatura mükellefine kesilen her evrak sizleri otomatik e-arşiv ve direkt e-fatura mükellefi ediyor. Sadece limit üstündeki fatura kesen mükellefler e-arşiv oluyor. Bu şekilde entegratör olmuş firmalar ile çalışmalar ile her an sizlerde e-fatura geçişine mazur kalıyorsunuz. Kağıt fatura dönemi bitmiyor bakkal manav gibi esnaflar bu limitlere uzak görünüyor o sebeple kağıt belge devam edecektir.
- E fatura mükellefi olan firmalar satışlarında e-arşiv düzenlenleme zorunluluğu yoktu. Yeni tebliğ kapsamı ile e fatura sistemine kayıtlı kullanıcı firmaların e-arşiv olma zorunluluğu doğuyor. Kurumsallık adına e-fatura çalışması da zorunlu durum haline gelecek görünmekte.
- E fatura yada e arşiv kapsamında olmayan ve 5.000 TL üzeri faturayı e-arşiv olarak düzenlemek zorundasınız, bunun için e-imza alıp, entegratör ile anlaşmanız e-fatura ve e arşive geçmek zorunda değilsiniz.
Limit üstündeki bu faturayı GİB e belge portalında düzenleyebiliyorsunuz. Bunun için e imza yada mali mühür almasına gerek olmayacak çünkü bu faturayı Başkanlığa ait e-imza veya mali mühür ile de imzala edebiliyor.